Webchat IRC #linuxon
Sobota, 26. júl 2014 Meniny majú: Dnes: Anna Zajtra: Božena

LinuxON.sk - Linux a OpenSource portál

Veľkosť písma

Šírka

Nastavenia

Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot - recenzia

  • PDF
Šesť mesiacov ubehlo ako voda a vývojový cyklus linuxovej distribúcie Ubuntu prešiel do svojej ďalšej zastávky s názvom Oneiric Ocelot, voľne do slovenčiny preloženej ako Zasnený ocelot (mačkovitá šelma).

Ubunťácke jadro tvorí kernel trojkovej verzie, ktorý okrem čísla 3 nič revolučné neprináša, pretože navýšenie na verziu 3 Linus Torvalds urobil kvôli jednoduchšiemu číslovaniu verzií.

Ubuntu taktiež stojí na Gnome verzii 3.2 ( knižnice, Nautilus...).


Tak, čo je ešte nové?

Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot - recenzia

Prihlasovacia obrazovka( používatelia)

Nová prihlasovacia obrazovka je skutočne na pohľad príjemná.

Prihlasovanie používateľov si na plecia berie LightDM, ktorý nahrádza GDM hlavne kvôli menšej veľkosti, väčšej prispôsobivosti a modernejšiemu vzhľadu.

Obrazovka obsahuje kontá používateľov, prihlásenie ako hosť, výber relácie (Ubuntu, Ubuntu 2D alebo doinštalovaný Gnome shell).

Medzi drobnú užitočnosť považujem upozornenie pri vkladaní hesla o zapnutom Caps Locku, či Num Locku.

ubuntu-11-10-1


Unity, Dash

A teraz sa pozrieme asi na najkontroverznejšiu a v rámci použiteľnosti najpodstatnejšiu súčasť Ubuntu a tou je Unity.

V krátkosti si zopakujme, čo Unity vlastne je.

V časoch nedávnych sa objavil na trhu nový segment - netbooky. Canonical sa snažil prispôsobiť svoj operačný systém aj na malé displeje tak, aby ovládanie bolo jednoduché a intuitívne a tu niekedy v roku 2008 sa datuje zrod Unity. Neskôr v roku 2009 vydali tzv. Ubuntu Netbook Remix s týmto novým prostredím, ktoré ponuku možností a aplikácií poukladal na jednu „dosku“.

No, ale spolu s vydaním verzie Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat, Mark Shuttleworth, zakladateľ Ubuntu, oznámil, že táto špeciálna netbooková edícia sa ruší, respektíve bude existovať jednoliata verzia Ubuntu s týmto novým neprebádaným prostredím.

Prvá verzia s Unity na desktope bola 11.04 a prijatie novej tváre Ubuntu bolo rozpačité.

Neohrabanosť, nestabilita, chaos skrytý za jednoduchosťou. To boli najčastejšie výrazy používané vo vetách vystihujúce Unity.

Podarilo sa Ubuntu opláchnuť špinu z vlastnej tváre?

Hneď pri prvom pohľade na bočný panel uvidíme jednu zmenu a tou je pripnutý spúšťač Dashu v podobe loga Ubuntu.

V predchádzajúcej verzii bol spúšťač Dashu „schovaný“ v paneli nad launcherom (bočný panel). K tejto zmene Canonical dospel, ako inak, testom.

Ľudia, ktorí nemajú nič spoločné s Ubuntu, nezistili na prvý krát, že to malé logo Ubuntu v rohu má aj iný účel ako ozdobný, a tak zvolili spomenuté pripichnutie spúšťača do Launchera.

Z bočného panelu sa vytratili spúšťač aplikácií a dokumentov, takže uvoľnili miesto pre ďalšie aplikácie.

ubuntu-11-10-2


Najväčšou zmenou prešiel Dash, ktorému pridali na funkcionalite takzvané Lens (files lens, application lens, music lens).

Po spustení Dashu na úplnom spodku sú po novom 4 ikonky. Prvá zobrazuje domácu, hlavnú obrazovku Dashu. Druhou sa dostaneme do prehliadania aplikácií, kde narazíme na novinku - filtrovanie. Aplikácie zobrazené v Dashi sa dajú vyhľadať na základe zaradenia aplikácie (napr. grafika, multimédia, systém) a hodnotenia v centre softvéru. Tie sú ďalej roztriedené podľa najpoužívanejších, nainštalovaných a dostupných na stiahnutie.

„Tretí“ Dash sa stará o súbory. Vyhľadávanie súborov je uľahčené možnosťou zobrazenia súborov podľa poslednej zmeny úpravy, veľkosti súboru, či typu súboru (obrázky, video, dokument, priečinok...)

Štvrtý a posledný „Dash“ zaobstaráva hudbu. Vyhľadáva, filtruje vo vašej lokálnej zbierke, či v online obchode, triedi podľa žánru a roku vydania.

K dispozícii sú na internete k stiahnutiu aj iné Lens. Napríklad Ask Ubuntu!. Google books, Reddit a pod.

Dash prešiel aj grafickou úpravou, kde je v popredí rozmazanie a ikony dostali svoj odraz. Ubuntu má bohužiaľ staré ikony a tie sú ako päsť na oko v modernom Dashi. No Canonical do budúcej LTS verzie sľubuje novú modernú tému ikon.

Dash dostal taktiež vlastnosť chameleóna, farebne sa prispôsobiť a tak, keď zvolíte pozadie v napr. prevažne modrej farbe, modrý odtieň chytí aj Dash.

Po spustení Dashu sa v pravom hornom rohu objavia aj tri tlačidlá na zatvorenie Dashu, minimalizovanie a maximalizovanie.

ubuntu-11-10-3
ubuntu-11-10-4
ubuntu-11-10-4
ubuntu-11-10-6
ubuntu-11-10-7
ubuntu-11-10-8


Bočný panel sa dá tiež prispôsobiť, no potrebujete k tomu nainštalovať aplikáciu „ccsm“. Následne ho cez Dash vyhľadáte, kliknete na Unity plugin a dostanete možnosť zmeniť veľkosť spúšťačov, panelu, odozvu objavenia panelu po prejdení ukazovateľom, priehľadnosť launcheru, horného panelu a mnoho ďalšieho. Tieto prispôsobenia sú stále označené ako „Experimentálne“, ale ja pevne verím, že tieto nastavenia si v budúcej verzii nájdu svoje hodnotnejšie miesto viac na očiach a bez ďalších nutných inštalácií balíčku ccsm..

Unity je plugin do Compizu a vyžaduje 3D akceleráciu, preto v prípade nefunkčnosti je tu Unity 2D, ktoré sa vlastnosťami vyrovná „premakanejšiemu“ dvojčaťu, až na rôzne špeciálne efekty.

Naneštastie mne osobne Unity 2D nepracovalo plnohodnotne. Odstraňovať a premiestňovať spúšťače prakticky nešlo a prostredie si išlo svojim slimačím tempom.

ubuntu-11-10-9
ubuntu-11-10-10


Komu by aj napriek vylepšeniam Unity stále nesadlo, je tu jednoduchá možnosť doinštalácie Gnome shellu priamo z centra softvéru.

Aplikácie

Ako vždy, tak aj teraz nájdeme aplikácie na svojich najnovších verziách, no kedže Canonical sa stále drží a nemieni upustiť od svojej filozofie jedného CD, musia opatrne vyberať a odstraňovať aplikácie, aby limit 700 MB neprešvihli.

Nájdeme tu internetový prehliadač Firefox vo svojej verzii 7.0.1, ktorý vylepšuje prácu s pamäťou a zrýchľuje Firefox Sync. Hudobný prehrávač Banshee prináša nový eMusic Store a predvolené rádio stanice. Kancelársky balík LibreOffice vo verzii 3.4.3 je prevažne zbavený bugov a zároveň aj výnimkou v používaní, respektíve nepoužívaní globálneho menu. Vývojári Ubuntu sa tak rozhodli po tom, čo sa komponent starajúci o toto zapadnutie, stále nachádza v dosť nestabilnom stave. Ďalej tu je Shotwell- správca fotiek podporujúci hierarchické tagy, či sociálny klient Gwibber, ktorý sa dočkal nového vzhľadu.

Cloudová služba Ubuntu One oslavovala výročie jedného milióna používateľov a bezplatné uložisko navýšila na rovných 5 GB. Dokáže synchronizovať zložky a kontakty.

Z predvolenej inštalácie zmizol Computer Janitor, ktorý nikto nepoužíval a zbytočne zaberal miesto. Správcu balíčkov Synaptic budete tiež hľadať márne, no je stále doinštalovateľný.

Naopak svoju premiéru si odbíja zálohovací nástroj Déjá Dup.

ubuntu-11-10-11
ubuntu-11-10-11
ubuntu-11-10-12


Zmeny sa dočkal emailový klient. Pôvodný Evolution nahradil Thunderbird od Mozilly. Dôvod na zmenu je jednoduchý. Canonical v londýnskej kancelárii urobil test použiteľnosti, kde skúšali ýchto dvoch klientov. „Pokusným králikom“ zadali jednoduché úkony ako nastaviť si svoje konto, napísať mail, zmeniť typ a farbu písma, otvoriť mail s prílohou, odoslať mail s prílohou, reagovať na mail, vytvoriť si podpis, usporiadať si maily v zložkách a zriadiť si list kontaktov. Po tuhom boji zvíťazil Thunderbird. Väčšine sa javil ako jednoduchší a použiteľnejší než jeho konkurent a nadiktovanú prácu v ňom skončili v kratšom časovom rozsahu.

Trochu mi chýba nastavenie udalostí v kalendári horného menu. V predchádzajúcich verziách bol prepojený v rámci Evolution, v Thunderbird sa o to stará doplnok Lightning, ktorý nie je predvolene nainštalovaný a po inštalácii prepojenie s kalendárom priamo z menu aspoň zatiaľ neexistuje.

ubuntu-11-10-0


Centrum softvéru prešlo obrovskou zmenou po grafickej stránke. Vzhľad je moderný, jednoduchý a prehľadný. Hornú časť tvorili tipy Ubuntu, po kliknutí sa zobrazil zoznam najlepšie hodnotených aplikácií. Najnovšie sa na mieste veľkého baneru objaví prezentácia vybraných aplikácií. Táto cesta je určite lepšia. Do povedomia používateľov sa tak budú mať šancu dostať aj malé, ale kvalitné projekty, ktorým sa nedostáva toľko pozornosti.

Softvér je stále po starom roztriedený a je tu možnosť prečítať si aj recenzie v anglickom jazyku jednotlivých programov.

ubuntu-11-10-14


Prepínanie aplikácií, pracovné plochy

Prepínanie aplikácií pomocou skratky alt+tab dostalo taktiež nový kabát, ktorý je podľa mňa veľmi vydarený. Pri väčšom počte aplikácií sa neaktívne zaraďujú na spôsob kníh v knižnici podobne ako v Launcheri. Nezobrazuje ale náhľady aplikácií, čo mne osobne neprekáža.

Práca s virtuálnymi plochami je rovnaká ako minule, až na grafické sprehľadnenie vytvorené stmavnutím neaktívnych plôch a lemovaním oranžovými linkami plochy, s ktorou pracujeme. Počet pracovných plôch si môžeme nastaviť v nastaveniach compizu (Dash- hľadať- ccsm- všeobecné nastavenia - desktop size)

ubuntu-11-10-15
ubuntu-11-10-16

Záver

Canonical si vydaním predchádzajúcej verzie skutočne zavaril a pohrával sa so svojim menom, či konkrétne používateľmi a preto boli všetci v očakávaní, s čím nové Ubuntu príde. ...teraz je to tu.

Moje doterajšie skúsenosti, až na neplnohodnotne fungujúce Unity 2D, sú pozitívne. Som presvedčený, že čistá inštalácia by tento problém vyriešila.

Ubuntu beží skutočne stabilne. Už vo fáze Beta 2 som zaznamenal len zo dva pády Unity, pár zblbnutí Compizu a hlášku, ktorej presné znenie som si nezapamätal, kedže sa po nočnej väčšej aktualizácii vytratila.

Všetko funguje ako má, Unity sa netvári ako obrázok pre potešenie oka používateľa, ale skutočne získal to, čo sa mu vytýkalo. Práca so súbormi a aplikáciami je vyriešená značne lepšie, než tomu bolo minule a teraz môžem s kľudom napísať, že Unity uľahčuje prácu a tú pomyselnú tvár zbavil zanesenej špiny. Teraz nám zostáva len čakať a dúfať, že v zrkadle získa jasnejší odraz. Ten by mal priniesť Ubuntu 12.04 LTS.

Posledná zmena v Utorok, 18 Október 2011 10:49

Publikované: 15.10.2011 20:23 od Posun dopredu #8372
Nové Ubuntu 11.10 je určite lepšie ako predchádzajúca verzia. Tam ma mrzela jedna nepríjemná chyba, keď Launcher niekedy zblbol a prestal sa skrývať. Zostal stále zobrazený a prekrýval okná. Zaujímavé je, že sa mi to stávalo iba pri použití otvorených ovládačov. Keď som si stiahol uzavreté ovládače na grafickú kartu od AMD, išlo to v poriadku. Avšak výkon sa znížil a video spúštané vo flashi v prehrávači sekalo. V novom Ubuntu sa mi to už nedeje.

Ešte taká poznámka. Gnome 3 vypustilo jednu vec. Už sa nedá kliknúť na súbor, dať "otvoriť s" a potom vpísať príkaz, ktorým sa má súbor otvoriť. Dá sa to obísť tak, že si nainštalujete program alacarte a vytvoríte si vlastný spúštač. Ten už nájdete v ponuke na otvorenie súboru.

PS: Kto prepánajána vymyslel reCAPTCHA overovanie pri písaní komentárov? Ak vám nebehajú po fóre spamboti, tak na to, podľa mňa, nie je dôvod. Alebo sa mýlim?
Publikované: 15.10.2011 20:25 od ainur #8373
A kurník, to som nebol prihlásený.
Publikované: 18.10.2011 16:24 od Idealista #8384
Ja som upgradoval z verzie 11.04 a nebolo to vobec bez problemov.
Upgrade trval dost dlho a na konci asi padol compiz, lebo mi ostala len ciena obrazovka pre plac, takze by som odporucal updatovat radsej z konzoly (napr. CTRL-ALT-F1) cez prikazovu riadku.

V konecnom dosledku instalacia prebehla, ale system bol znacne spomaleny.

Najprv problem s Nautilusom - nechcel nastartovat. Zmazanie .gvfs pomohlo, ale problem sa stale objavoval. Neskor som si vsimol, ze mi nautilus ostava stale bezat v procesoch aj po jeho ukonceni.

Dalsi problem nastal, ked som chcel spustit video cez smplayer. Video sa spustilo, ale islo strasne pomaly a ovladacie prvky boli vysedene, takze sa to nedalo ani zastavit ani nic. Tak som ho ukoncil ze krizik a skusil znova. Po par marnych pokusoch s mazanim a zmenou nastaveni mplayer uz sytem akoro vobec nereagoval. Ano, spravne, procesy ostali bezat na pozadi a kedze je to stary 1-jadrovy Athlon 2.5GHz s len 1GB Ram, tak to bolo v .... .

Restart nastaveni unity cez unity --reset a unity --reset-icons moc nepomohol.
Nakoniec som zmazal z domskeho adresara vsetko co malo v mene g..nieco "gnome" "gtk" "gcong" ... a tak, uz neviem presne, proste aby to vytvorilo nov (default) nastavenia ako pre noveho uzivatela.
Zatial vypada, ze to pomohlo - uvidim.

Co sa tyka samotneho nautila, tak trocha blbne pri pripajani NFS disku. Mam NFS disk v fstab, ktory pripajam rucne (kliknitim v nautilovi) do /media. Novy nautilus mi vzdy vyhodi hlasku o chybe pripojenia (nieco s casom), pritom to pripoji ok. To sa mi tiez moc nepaci, ze musim kliknut najprv na ikonu v zariadeniach, pre pripojenie a potom pouzit ikonu pod pocitacom. Predtym bola len jedna pod pocitacom, ked po kliknuti sa pripojil disk a hne pekne otvoril (bez blbych hlasok).

Co sa tyka "dashu", umiestnenie je lepsie ako v 11.04, ale tie male ikonky dole by bolo treba zmenit. Som si ich najprv ani nevsimol, ze tam su. Samostatne aplikacie z 11.04 boli lepsie, ale asi chceli nech sa ten dash vuyuziva

Co by som este ... - aha, uz od 11.04 mi blbne Audigy2 karta. Pri konfiguracii 5.1 to nehra dobre. Center moc ticho a zadne hra len lavy pri testovani praveho - asi nejake vyvazenie zadnych repro nalavo, ale neviem ako to zmenit. Skusal som i lasamixer, ale este bez uspechu.

Unity2D, som nainstaloval na jeden starucky notas (este horsi ako ten Athlon a na moje prekvapenie velmi dobre, lepsie ako Unity3D, mozno sa nakoniec na 3D uplne vykaslem.
Publikované: 18.10.2011 18:55 od riko442 #8385
Idealista: Prave preto robim zasadne vzdy cistu instalaciu. Za celu dobu som pouzil upgrade cez aktualizacie len raz a to len z obycajnej zvedavosti. Trvalo to nehorazne dlho, asi 4 hodiny a system bol podla citeni spomalenejsi. Radsej si potrebne subory hodim na druhy disk a urobim cistu instalaciu za 20 minut.....ako som spomenul, ja som ziadne problemy, ktore by mi udreli za testovaciu dobu nenasiel, to ale neznamena, ze sa u inych prejavit nemozu..
Unity 2D mi strasne moc blblo a na mojom monitore mal velke ikony a nastavenia prisposobenia su nulove..utilitky tretich stran neratam( pamatam si z verzie 11.04..ale nespominam si, ci dokazali zmenit velkost spustacov)...preto mne vyhovuje viac 3D, ktore mi ide sviznejsie.
Ja len dufam a verim, ze Canonical urobi spravnu vec a moznost prisposobit si launcher hodi do zakladov instalacie a na viditelne miesto...tak ako 2D tak aj 3D.
Publikované: 18.10.2011 19:28 od onnline #8386
Vyskusal som, ale vraciam sa naspat k LTS 10.04.Unity je neprehladne tak som si dal do 11.10-ky gnome shel a je to to iste.Neprehladne, chaoticke, zmetecne.Ked ma clovek spustenych viac aplikacii tak sa v tom proste straca.Dalej mi tu chybaju applety (ak uz na shell-y applety idu tak sry, ale neviem o tom).Mam rad prehlad o pocitaci (teplota cpu, vytazenie ram a pod.) a to mi vdaka absencii appletov 11.10-ka neposkytuje.Ok viem ze terminal, ale preco koli kazdej hluposti do neho liezt?Pre beznho uzivatela to moze byt po nastaveni a spojazdeni systemu mozno fajn, ale inak su to len neprehladne omalovanky (jak unity tak shell).
Publikované: 18.10.2011 23:01 od riko442 #8389
onnline: Na Unity, tak ako aj na Gnome shell applety, indicatory samozrejme su. Staci hodit do vyhladavaca Unity applets, gnome shell applets a najde ti ich plno
bit.ly/jjc9yf
bit.ly/mhMv7f
bit.ly/q9cIQx
Gnome shell
bit.ly/q6UuZy
Obidve prostredia by som chaotickymi a neprehladnymi nenazyval. Je to len zmena oproti zauzivanemu fungovaniu Gnomackych panelov...iny koncept a ina skusenost. Skus na buduce venovat prebadaniu prostredia, ci uz Unity alebo Gnome shell, viac casu a pozornosti...uvidis, ze to vobec nie je take zle, ako sa na prvy pohlad zda.Ja som sa osobne v prvom vydani Unity do toho dostal behom hodinky.
Publikované: 19.10.2011 13:12 od Idealista #8390
@riko442: Ja som prave opacne az do 11.04 robil len updaty, pravda dovtedy som pouzival Kubuntu. Popravde KDE som opustil len koli tomu, ze na mojom PC bolo uz znacne pomale. Unity sa mi prekvapivo celkom zapacilo, tak som na 11.04 spravil novu cistu instalaciu, bo len nainstalovanie unity, nebolo nic moc a z CD to bezalo lepsie nez z HDD.
Predstava, ze mam kazdeho pol roka robit cistu instalaciu mi pride strasne zvratena, to by som si rovno mohol dat Windows.
Ja len dufam, ze sa veci okolo linuxu/unity uz ukludnia a updaty budu prechadzat pekne plynulo.

Unity je prve prostredie, ktore mi celkom vyhovuje a zatial nepocitujem potrebu ho nejak zvlast upravovat. Mozno aj preto mi tie konfiguracne nastroje az tak nechybaju, ale kazdopadne by sa patrilo aby tam boli - o mesiac mozem zmenit nazor
Publikované: 19.10.2011 14:48 od yerry #8393
riko442 napísal:
Idealista: Prave preto robim zasadne vzdy cistu instalaciu. Za celu dobu som pouzil upgrade cez aktualizacie len raz a to len z obycajnej zvedavosti. Trvalo to nehorazne dlho, asi 4 hodiny a system bol podla citeni spomalenejsi. Radsej si potrebne subory hodim na druhy disk a urobim cistu instalaciu za 20 minut.....ako som spomenul, ja som ziadne problemy, ktore by mi udreli za testovaciu dobu nenasiel, to ale neznamena, ze sa u inych prejavit nemozu..
Unity 2D mi strasne moc blblo a na mojom monitore mal velke ikony a nastavenia prisposobenia su nulove..utilitky tretich stran neratam( pamatam si z verzie 11.04..ale nespominam si, ci dokazali zmenit velkost spustacov)...preto mne vyhovuje viac 3D, ktore mi ide sviznejsie.
Ja len dufam a verim, ze Canonical urobi spravnu vec a moznost prisposobit si launcher hodi do zakladov instalacie a na viditelne miesto...tak ako 2D tak aj 3D.


Upgrade je bez problémov za predpokladu že sa dodrží pár vecí: najlepšie je ak sa pred samotným upgrade verzie balíčkov downgradujú na verzie, ktoré sú oficiálne podporované, teda za predpokladu, že boli použité PPA repozitáre. Tie repozitáre sa vypnú aj tak automaticky počas aktualizácie ale konfliktné balíčky môžu zostač vysieť v systéme a aktualizácia systému nemusí byť úspešná. Po samotnej aktualizácii - upgrade spúšťam ešte synaptic už so zapnutými prídavnými PPA repozitármi, ktorý pekne ukáže, ktoré balíčky sú v systéme zastaralé, ďalej nepodporované a pod. a ktoré je najlepšie zo systému odstrániť. Niektoré z tých programov možno bude škoda, ale je to len dočasné. Po ich odstránenení a následnej aktualizácii zdrojov sa vám zoznam balíčkov skonsoliduje a v ponuke sa objavia správne verzie programov určené pre novú distribúciu. Aktualizoval som takto svoj netbook a aktualizácia je vpodstate čistá a bez balastu. Komu to ešte nestačí, môže spustiť čistiaci proces aptitude, ktorý zabezpečí aj odstránenie starých nepoužívaných konfigurákov.
Publikované: 20.10.2011 10:03 od Idealista #8396
To je prave to co bezny uzivatel robit nebude. Ked mu to ponukne aktualizaciu a on ju potvrdi a ono sa mu to potom cele ...ebe, tak asi nebude moc nadseny. Nie kazdy uzivatel ma chut sa zo systemom hrat a chce ho pouzivat. Prave taketo ...tiny odradzaju novacikov od linuxu.

Ja som predsa len urobil cistu instalaciu, system je znacne sviznejsi, ale i tak mam subjektivne pocit, ze je to horsie ako v 11.04. Musim kuknut, ako odzalohovat zoznam naistalovanych aplikacii, az to nemusim nabuduce robit vsetko znova. To zaberie viac casu ako upgrade.

Je par veci ktore nechapem, ze su tak ako su.
1 - rozsirenia Nautilusu
Vsetky su pre Verziu 2, takze ak ich chcem pouzit v 3, tak ich musim rucne prekopirovat.
sudo cp /usr/lib/nautilus/extensions-2.0/* /usr/lib/nautilus/extensions-3.0/
Po opatovnom prihlaseni, sa zda ze funguju (overene gksu)

2 - Spustace na ploche
Zmizla moznost vytvarat spustace rovno na ploche. Tak takuto blbost nema ani windows, to uz zacina byt hanba.
Mam pocit, ze chlapci a devcata od Ubuntu sa akosi moc snazia uzivatela obmedzit.

3 - Skupiny
Zo spravu uzivatelov zmizla moznost spravovat skupiny - WTF. To uz ani spravca nema mat moznost robit tieto zasahy priamo. Tak nech sa podla prav uzivatela, automaticky meni komplexnost nastaveni.

Ja viem, ze sa to vsetko da obist doistalovanim dalsich veci, ale preco? Veci co fungovali sa odstranili, divne.

Napriek urcitym zlepsenia, resp. skor zmenam, mam pocit ze je to viac beta, nez ostra verzia - teda aspon u mna.

Apropo, ani taka blbost ako "Zemiakovy chlapec" nefunguje korektne ))))
Publikované: 22.10.2011 19:27 od orangeblacktux #8400
idealista vsak si daj data na samostatnu particiu a system na druhu a mas po problemoch, co kazdych 5 mesiacov sa ti nechce, co je to za blbost, update trva dlhsie a navyse je skoro vzdy problemovy, takto to mas za 20 minut a pekne novy cisty system a navyse bez starych configov a balikov a vsetkeho
Publikované: 22.10.2011 21:26 od Idealista #8401
@orangeblacktux:
/ home mam samozrejme na samostatnej particii, co mi vsak nepomoze ohladom konfigurakov, kedze su v domovskom adresari.
Mne je to v podstate jedno, mam doma este HTPC/Server, kde mam data na raid5, takze to ma skutocne netrapi.

No nechce sa mi hold, stale nastavovat to iste.
Cista instalacia + PPA Wine, Playonlinux, Medibuntu + instalacia dalsich balikov (rozsirenia nautilus, smplayer, ...) + konfiguracia jednotlivych programov + uprava fstab (NFS dist na serveri) + konfiguracia zvukovky (mam 2 - Audigy) + vytvorenie kont pre dalsich uzivatelov (manzelka) + vysvetlovanie manzelke, kde maveci z plochy ...

Takze samotne instalacia je 20 min, ale dalsi veci okolo toho aj par dni, kym si postupne pospominam, co som to este mal, prip. ked zistim ze mi to nejde, ...

Si spominam na stare tazke casy, ked som linux nepoznal a windows sa pravidelne rozsypal, takze tak raz za 6-12 mesiacov bolo treba nanovo instalovat.
Ked som presiel na linux uplna lahoda (ca. 8 r. dozadu), najprv Mandiva, Debian, Kubuntu. Bez mazania konfigurakov som menil distribuciu, upgrady vacsinou bez problemov, fakt len pri nejakej velkej zmene bolo treba resetovat nastavenia (KDE3-4).
Takze po rokoch vyvoja, sme sa dostali do situacie, ze budeme riesit cistu instalaciu kazdych 6 mesiacov - no to snad nie.
Unity je novinka, ale ani to neospravedlnuje Ubuntu aby to takto fungovalo.

Ja to vidim tak, ze kamenom urazu je Compiz samotny. Interferuje s grafickymi aplikaciami, prip. ich spomaluje (hry Fullscreen).
Prikl.: Hra (Hracka) Zemiakovy chlapec - Unity 3D: nehratelne, mrzne, miznu chytene objekty - Unity 2D: OK
Hra "Crayon Physics" - Unity 3D: nehratelne, pomaly - Unity 2D: OK
Publikované: 22.10.2011 22:22 od adygt #8403
Nové Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot na mňa (zatiaľ) pôsobí veľmi dobrým dojmom. Unity sa mi už konečne zdá použiteľné a dokonca v Canonicale opravili aj ten chybný zvuk v SDL, ktorý Ubuntu sprevádzal už dlhšiu dobu (www.linuxon.sk/forum/11-kubuntu/8258-dal...tny-zvuk-v-sdl#8402. Som zvedavý, čím ma ešte Zasnený ocelot (ne) príjemne prekvapí...
Publikované: 23.10.2011 09:50 od orangeblacktux #8404
Idealista: par dni hej ? napisem sudo apt-get install nazvy vsetkych balikov a necham robit to zabere maximalne 2 hodiny, aj to je podla mna moc , neviem co tam chces tolko instalovat, a tie nastavenia to je otazka par minut,a presunut veci s povodnej plochyna novu to budes robit tie ostatne dni ?

Navigácia Články Všeobecné články Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot - recenzia
Internetový portál pre užívateľov, fanúšikov, záujemcov operačného systému linux a voľne šíriteľného softvéru. Viac... | Podporte nas... | Reklama Partneri: www.arianesport.sk www.olly.sk www.ibazos.sk
LinuxOn.sk IRC Buďte s nami aj na IRC. #linuxon@irc.freenode.net
Ako nato sa dočítate tu alebo použite IRCwebchat
 Hostia: 269