Vitajte,

O voľbách cez Internet občania rozhodnú 18. septembra
(1 zhliadnutí) (1) hosť
Dole
Prispieť do témy
Založiť novú tému
Stránka: 1
Téma: O voľbách cez Internet občania rozhodnú 18. septembra
O voľbách cez Internet občania rozhodnú 18. septembra Pred 1 mesiac, 4 týždňov Karma: 48
** Diskusia k článku: O voľbách cez Internet občania rozhodnú 18. septembra **

Na sobotu 18. septembra vyhlásil v stredu prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič referendum, v ktorom sa občania budú vyjadrovať aj k otázke, či bude na Slovensku možné voliť cez Internet.

Referendum iniciované na základe petície organizovanej politickou stranou SaS na prelome minulého a tohto roku bude ako jednu zo šiestich otázok obsahovať otázku "Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky ustanovila možnosť voliť poslancov Národnej rady Slovenskej republiky a poslancov Európskeho parlamentu prostredníctvom internetu?"

Organizátor petície považuje voľby cez Internet za cestu k zvýšeniu volebnej účasti, skrátenie času potrebného na zúčastnenie sa volieb a výrazné zjednodušenie volenia pre ľudí žijúcich mimo trvalého bydliska.

Voľby cez Internet sa nakoniec dostali aj do programových téz novovznikajúcej vlády, uvádza sa tu "Do roku 2014 umožníme voľby cez internet vrátane jediného elektronického identifikátora občana."

Vyžiadanie si volieb cez Internet občanmi v referende môže mať ale výrazne vyššiu váhu, hoci podľa interpretácie viacerých ústavných právnikov je miera právnej záväznosti referenda a najmä časový limit splnenia vôle občanov vyjadrenej v referende a sankcie za jej nenaplnenie pre poslancov otázna.

Referendum navyše k svojej platnosti potrebuje minimálne 50% volebnú účasť, ktorú sa v histórii Slovenska podarilo pri šiestich referendách dosiahnuť len raz, pri hlasovaní o vstupe do EÚ.

Zdroj: dsl.sk/article.php?article=9411

Opíšte bezpečnostný kód   
POZNÁMKA: Aj keď tlačítka úprav a emotikoniek nie sú zobrazené, je možné text formátovať pomocou priameho zápisu tagov.
TomasHanzel
Slackware, Pardus Linux- KDE
Administrátor
graph
Teraz "ONLINE" užívateľov Zobraziť profil užívateľa
ICQ#: 268401409 Pohlavie: Muž hanzeladvice@azet.sk Miesto: Partizánske Narodeniny: 09/01
Reply Quote
Close the Windows, Open Source

Re:O voľbách cez Internet občania rozhodnú 18. septembra Pred 1 mesiac, 4 týždňov Karma: 48
Osobne svoj názor vyjadrím kladne. Chcem voľby cez Internet. Ale bojím sa toho istého, čo vždy. Zneužitia, manipulácie. Taktiež ma dosť zaujíma overovanie osoby, podľa mňa sa nie len že uľahčí možnosť ísť voliť, ale aj dosť skomplikuje. Podľa mňa to budú riadne priekaky až do dokonalosti...

Ale verím, že sa všetko prekoná a tento krok hodnotím veľmi pozitívne.
Opíšte bezpečnostný kód   
POZNÁMKA: Aj keď tlačítka úprav a emotikoniek nie sú zobrazené, je možné text formátovať pomocou priameho zápisu tagov.
TomasHanzel
Slackware, Pardus Linux- KDE
Administrátor
graph
ICQ#: 268401409 Pohlavie: Muž hanzeladvice@azet.sk Miesto: Partizánske Narodeniny: 09/01
Reply Quote
Close the Windows, Open Source

Re:O voľbách cez Internet občania rozhodnú 18. septembra Pred 1 mesiac, 4 týždňov Karma: 21
TomasHanzel napísal:
Osobne svoj názor vyjadrím kladne. Chcem voľby cez Internet. Ale bojím sa toho istého, čo vždy. Zneužitia, manipulácie. Taktiež ma dosť zaujíma overovanie osoby, podľa mňa sa nie len že uľahčí možnosť ísť voliť, ale aj dosť skomplikuje. Podľa mňa to budú riadne priekaky až do dokonalosti...

Ale verím, že sa všetko prekoná a tento krok hodnotím veľmi pozitívne.

takyto system funguje aj v inych krajinach ostava lenb prebrat uspesny model .... (sorry ako poznam vyberu ten najvacsi pruser)

ale referendum bude aj o inom ..a to je podstatne
Opíšte bezpečnostný kód   
Martin Pišoja
Ubuntu 10.04 a príležitostne iné
Platinum Boarder
graphgraph
Pohlavie: Muž bodenloos Miesto: Veľký Grob Narodeniny: 02/07
Posledná úprava: 10/07/2010 10:34 Spravil: Martin Pišoja.
Reply Quote
Záludnosť jednoduchosti spočíva v komplikovanosti jej podstaty

Re:O voľbách cez Internet občania rozhodnú 18. septembra Pred 1 mesiac, 1 týždeň Karma: 9
podla mna je super vec toto, no nad 50 percent ucast nebude. takze samozrejme som za a zucastnim sa, no velka cast slovenska toto odignoruje.
Opíšte bezpečnostný kód   
Elven
Greenie 7L GNOME
Gold Boarder
graphgraph
Užívatelia "offline" Zobraziť profil užívateľa
Reply Quote
Tento podpis naznacuje fakt, ze som zatial ziadny inteligentny popis nenapisal. Preto je tento popis taky jednoduchy, neinteligentny a pri spravnom pohlade uplne zbytocny.

Re:O voľbách cez Internet občania rozhodnú 18. septembra Pred 1 mesiac, 1 týždeň Karma: 9
taktiez to bude znamenat, ze viac ludi zvyknutych pouzivat internet bude volit, takze to bude vacsia vyhoda pre pravicove strany. inak povedane, budu volby menej o dochodcoch co ludi z vidieka.
Opíšte bezpečnostný kód   
Elven
Greenie 7L GNOME
Gold Boarder
graphgraph
Užívatelia "offline" Zobraziť profil užívateľa
Reply Quote
Tento podpis naznacuje fakt, ze som zatial ziadny inteligentny popis nenapisal. Preto je tento popis taky jednoduchy, neinteligentny a pri spravnom pohlade uplne zbytocny.

Prispieť do témy
Založiť novú tému
Stránka: 1

O projekte LinuxON.sk

Internetový portál pre užívateľov, fanúšikov, záujemcov operačného systému linux a voľne šíriteľného softvéru. Viac...

LinuxON.sk je aj na facebooku