** Diskusia k článku:
Ivan Bíbr - Mandriva Linux 2010 CZ **
Mnoho recenzií kníh začína slovami „Dostala sa mi do rúk“. Trochu odbočím od zaužívaného a začnem slovom „Wau“! Portál LinuxON.sk dostal príležitosť zrecenzovať vyhlásenú publikáciu od českých autorov Ivana Bíbra a tímu okolo tohto Pána. Veľké P je namieste. Skutočne vydarená knižka, manuál, „how-to“. Zaiste pred celým článkom nič nepokazím, ak poviem, že táto kniha naozaj stojí za to!
Dostal som do rúk...
Obal knihy, s počtom označených strán 432, skrýva oveľa viac, ako len príjemne ladený dizajn. Kniha sa rozdeľuje do trinástich kategórií (nezapočítavam použitú literatúru, zoznamy a register), tematicky veľmi dobre rozložených, vrátane FAQ a Praktických návodov. Práve téma nakoniec veľmi pomôže objasniť, či už novému užívateľovi Linuxu alebo menej znalému v obore, viac o Linuxových „frázach“. Veľké plus prirátam ľahkému predostretiu tém Free a GNU softvér, či licenciám. V závere knihy ešte ostanem a nebudem odbiehať od kladného hodnotenia, ktoré tentoraz patrí i predstaveniu
www.google.com/linux a teda rozšíreného vyhľadávača pre Linux od spoločnosti Google. Pri čítaní knihy mám pocit, že autori, s prispením komunity nezabudli na nič a všetko podstatné je v knihe.
Kniha s obsahom 4 DVD médiá pre 32 a 64 bitové architektúry s rozdelením po 2 inštalačné a 2 extra(software) DVD. Je určená hlavne pre tých, ktorým sa Linux dostáva do rúk v premiére, alebo sú pri používaní Mandrivy ešte iba blízko za štartovacou čiarou. Každopádne má čo ponúknuť aj zbehlejším užívateľom. Štedro pribalený software ocenia najviac tam, kde internet netečie rýchlosťou svetla, ale aj tí, ktorí ešte nemajú dostatočný prehľad o možnostiach pridávania zdrojov.
Dojmy a pojmy...
Úvodné stránky patria hlavne tým, ktorí už niektorú z predošlých publikácií Mandriva Linux od p. Bíbra majú a tým, ktorí chcú mať prehľad o obsahu knihy i médií. S priebehom čítania sa čitateľ dozvie o základných informáciách Linuxu, možnosti využívať dva operačné systémy na jednom počítači a to i s popisom pre Windows 7. Dôsledné upozornenia by mali čitateľa poriadne pripraviť na možné problémy, objasniť často riešené problémy so zavádzačom či výberom architektúry alebo konfigurácie USB zariadení a ich riešenia. Kniha mi čítaním prišla ako elektronický sprievodca s aktívnymi odkazmi a teda každý menej jasný krok je odkázaný na inú stránku, kde sa téme venuje viac. Inštalácia systému je doslova prebratá zrnko po zrnku a venuje sa jej dostatočný opis. Obrázky dopĺňané textom sú síce v čiernobielej farbe, viem si predstaviť, že mňa osobne priláka farebný vzhľad a väčšie zobrazenie náhľadov, ale to tejto knihe neuberá na neskutočnej profesionalite.
Druhá časť
Po skončení kapitoly sa autori venujú možným problémom a ich objasneniu či vyriešeniu, ale aj rôznym tipom z danej témy kategórie a práve táto polovička je bohato náučná aj pre tých, ktorí nemajú Mandriva Linux 2010, ale využívajú niektorú z moderných distribúcií postavených na KDE 4 vyššie. Z textu celej knihy mi prekážalo anglizovanie napríklad slovíčka reboot, rebootneme, alebo tzv. výstižné hlášky, aj keď uznávam, niektoré boli namieste

a podstata knihy určite nie je v hláškach.
Druhou, inak povedané veľkou časťou obsahu knihy, je oboznámenie sa práce v Linuxe a grafickým prostredím, predstavenie aplikácií, rôznym nastaveniam, napríklad firewall, či zdieľanie diskov. A tá je napísaná naozaj dokonale. Opis prostredia KDE4 a Gnome je síce slabší, no užívateľ ho absolútne nepotrebuje poznať, spoznáva len prácu s ním a to sa vďaka tejto knihe naučí i užívateľ iného Linuxu, nielen Mandriva Linuxu. Praktické návody, tipy, rady a klávesové skratky, skutočne som si i ja trochu prerobil svoju plochu a vzhľad a objavil neobjavené. V téme je priestor pre nastavenia vzhľadu, predstavenie základných aplikácií, miniaplikácie a ich nastavenia a mnoho iného. Nie je vynechaný ani ICQ či Jabber, Skype... Veľmi pomôže predstavovanie alternatívnych aplikácií, čo by malo pomôcť užívateľovi pri prechode z Windows. Samozrejme tieto aplikácie sú obsiahnuté i na priložených Extra DVD, ktoré toho skrývajú oveľa viac.
Skutočné prekvapenie pre mňa bolo vo chvíli, keď sa autori pozreli „na zúbok“ aj netbookom. Sami odporúčajú Xfce ako pracovné prostredie, na ktoré majú dostatočné vysvetlenie, znova sa venujú tipom, radám. Ako príklad môžem uviesť témy: Ako regulovať chod vetráčikov, Ako meniť frekvencie procesoru, Uspávanie, či niečo o energii.
A nakoniec
Publikácia ponúka pár rád na najviac používaný softvér, jeho využitie a nastavenie. Znovu uvediem príkladom OpenOffice, Mozilla Firefox, poštový klient, antispam a antivírus, ale aj správcov fotiek, prehrávače hudby a videa, práca s DVD – konverzia, grabovanie, Beagle. Skutočne dobre sa číta nastavovanie a správa sieti. Tu máte možnosť dozvedieť sa napríklad aj o proxy či zdieľanie internetu. No a nakoniec by som mohol vyzdvihnúť problematiku inštalácie balíčkov cez zdrojové kódy. Ako, čo, prečo je spísané maximálne zrozumiteľne.
Záver
Publikácia od pána Bíbra a kolektívu okolo neho Mandriva Linux 2010 CZ, je skutočne vydarené dielo. Vzhľadom na to, že nepoznám predošlú prácu Pána Bíbra, som bol skutočne milo prekvapený a vedel som, že recenziu nebudem písať jednoducho. Bohužiaľ nemohol som vybrať ani tie najzaujímavejšie veci z knihy a tak Vám odporúčam kúpiť a prečítať si. Táto publikácia Vám pomôže od základov používania Linuxu, ovládanie a nastavenie Desktopu, cez využívanie aplikácií až po základy práce v termináli. Mandriva Linux 2010 CZ je z dieľne českých autorov, čo dáva aj slovákom možnosť neprísť o tento skutočný skvost. Kúpou iste nič nestratíte a stojí za to, mať takýto kúsok doma.
+
- Administrácia systému
- Netbooky
- Venuje sa dostatočný priestor problematickým témam
- Aplikácie a nastavenia
- Médiá DVD
- Rady, tipy, návody
- Informácie sú využiteľné aj v inom Linuxe
-
Grafika, myslím si, že ukážky alebo aj ikonky by mohli byť vo svojej farbe
O knihe
Autori: Ivan Bíbr a kolektív autorov
Vydal: CPress.cz
Cena:
- 24,39€ (735.-Sk) - Sirion.sk
- 22,30 € (671,81 Sk) - eplanet.sk
- Ceny sú po zľave, pre Česko je cena okolo 500 Kč.
Objednávka:
www.bibri.net/objednavka/
Alebo kliknutím na odkazy portálov vedľa uvedených cien