Webchat IRC #linuxon
Streda, 8. február 2012 Meniny majú: Dnes: Zoja Zajtra: Zdenko
Slovak English French German Hungarian Italian Polish Russian Spanish

Veľkosť písma

Šírka

Nastavenia
Vitajte, návštevník
Užívateľské meno Heslo: Pamätať si ma

Toorox, nie je wrestlingový bojovník
(1 prehliadajúci) (1) hosť
  • Strana:
  • 1
  • 2

TÉMA: Toorox, nie je wrestlingový bojovník

Toorox, nie je wrestlingový bojovník 28.01.2010 06:26 #4102

• TomasHanzel
  • NEPRÍTOMNÝ
  • Administrator
  • OpenSuSE + KDE 4,5, GNOME 3
** Diskusia k článku: Toorox, nie je wrestlingový bojovník **

Pátranie po zaujímavých distribúciách a distribučných „odvaroch“ pokračuje touto nemecky hovoriacou distribúciou. Toorox je počin vychádzajúci z Gentoo Linuxu a teda využíva i jeho priamy repozitár. Samozrejmosťou je RU(rolling update), čím Váš software bude aktuálnejší vždy vtedy, keď to je potrebné.  Toorox je momentálne dostupný vo verzii 01.2010 pre 32 i 64 bit. Je možné využívať ho ako Live CD, ale obsahuje aj veľmi jednoduchý inštalátor a moja cesta teda smeruje priamo sem. Ukážeme si, ako funguje inštalátor a čo obsahuje v základe už aj moja stabilná distribúcia.

Samotná distribúcia nie je extra špecializovaná pre Note(Net)booky, no hravo si s nimi poradí, čo som si odskúšal na novšom hardvéri HP a veľmi dobre si počína na stolnom PC. Je veľmi svižná a určite je vhodná i na slabšie počítače. Toorox je postavený na jadre 2.6.32-gentoo, takže novší hardvér by mal byť bez problémov rozpoznaný tak, ako je to známe i z iných LiveCD. Keďže vyžíva príkazy z Gentoo, nie je problém pre milovníkov prostredia GNOME zameniť dodávané KDE 4.3.4, ktoré v tomto zladení funguje naozaj svižne a moju staršiu Radeon grafickú kartu spoznal, čo umožnilo plynulý beh aktívnych efektov, ktoré osobne ja vypínam.

Od stiahnutia k inštalácii

Treba povedať, že k dispozícii na stiahnutie zo stránky www.toorox.de je niekoľko verzií tejto distribúcie, no všetky je potrebné napáliť na médium DVD.

Minimálne požiadavky
i686 CPU (Pentium II a rýchlejší) + 256MB RAM + DVD

Optimálne požiadavky
Multi-Core CPU + 1GB RAM + DVD

Stiahnutie ISO súboru
1,8 GB   Toorox 01.2010 32-Bit Download from toorox.de

1,8 GB   Toorox 01.2010 32-Bit Download from files.perversia.net

1,8 GB   Toorox 01.2010 64-Bit Download from toorox.de

1,8GB    Toorox 01.2010 64-Bit Download from files.perversia.net

Takže stiahnutý obraz jednoducho napálite na médium DVD a následne nastavíte počítač do stavu čítania z DVD mechaniky. Ako som spomenul vyššie, LiveCD je možné spustiť a používať i na staršom počítači, respektíve notebooku.

Spustenie systému

Tak ako je to pri prípadoch používania Live CD distribúcií potrebné, nastavte si počítač do stavu čítania z CD/DVD mechaniky s vloženým CD. Spustí sa úvodná obrazovka.

Boot

Úvodný screen ponúka základné nastavenie nemeckej mutácie. K dispozícii okrem zmeny jazyka do Anglického, aj ponuka štartu v tom ktorom rozlíšení pre rôzne zobrazovacie monitory. Ak Vám teda nevyhovuje nemecký jazyk, prehoďte si ho položkou

==> Change System Language here : German -> English

Kliknutím na

Toorox Start(en) (Standard)

či podľa rozlíšenia sa spustí proces boot.

Boot1

Boot2

Nasleduje samotný štart KDE 4 a pred Vami sa zobrazí príjemne sedenie KDE Plasma s Widgets.

StartKDE

Uvod

Konqueror

Inštalácia

Ako som začal úvod, prejdeme priamo inštaláciou a obsahom sa budeme venovať po skončení inštalácie. Toorox Live CD má možnosť vytvoriť Live USB, teda je to akási inštalácia na USB kľúč, ktorým by sme neskôr miesto CD využívali toto zariadenie. To je veľmi vhodné pre tých, ktorí majú radi skôr menšie objekty vo svojich vačkoch ako média CD/DVD. Stojí za to povedať, že kto má dosť miesta na prídavných kartách svojho mobilného telefónu, môže si tak urobiť Mobil so systémom. A nemusí nosiť so sebou kľúče ani médiá. My sa pozrieme na inštaláciu na disk.

Toorox Hard Disk Installation

sa nachádza priamo na ploche. Kliknutím naň sa zobrazí hláška upozorňujúca, že autor projektu Toorox neručí za stratu dát či zničenie disku, pretože inštalátor je vo fáze Experimental. Ak súhlasíte s týmito podmienkami, kliknite na "Yes", v opačnom prípade tu zostáva len "No".

Instalacia

Druhým inštalačným procesom sa stáva rozdelenie disku a partícií. Ako na to a čo to predstavuje popisuje priamo inštalátor v danom okne. Treba byť obozretný a začiatočníci by mali brať do úvahy aj ten fakt, že zlé rozdelenie disku môže znamenať stratu ich uložených dát. Často však táto hláška býva len preventívna.

Kam inštalovať? - Please choose the target device:
  • Manual_partition_selection

Manuálne rozdelenie partícií

• Create_a_new_Linux_partition

Vytvoriť novú partíciu pre Linux

• :/dev/sdx

Kde sdx môže byť aj hdx, a x nahradené písmenom a doložené číslom (napr: sda1, hda2) a uvádza sa tu miesto alebo miesta, ktoré už partícia obsahuje. Ide o partície predchádzajúceho alebo momentálneho operačného systému, či systému Linux (ext2/3/4, reiserfs, swap. ntfs, vfat...). Ak chcete inštalovať na prechádzajúci partíciu systému, stačí ju zvoliť. Ja mám v systéme dva OS, a to Windows a Linux. Partície mám NTFS, NTFS(dátový) a ext4, swap ext2. Stačí mi zvoliť partíciu pre /, swap mi našlo automaticky a Windows disky mi pripája systém automaticky už po nainštalovaní systému Toorox.

Instalacia1

Instalacia3

Inštalátor si overuje, či chcem skutočne inštalovať na zadanú partíciu a ponúka na výber typ súborového systému pre danú partíciu.

• ext2
  • ext3
  • ext4
  • reiserfs

Instalacia4

Ďalším krokom je nastavenie užívateľského prihlasovacieho mena a skutočného mena a jeho hesla.

Instalacia5

Instalacia6

Základné nastavenie ukončujeme nastavením hesla administrátora a zadaním mena počítača, hostname.
.

Hostname

Nastavenie hesl...

Tu prichádza na rad overovanie informácií. Skontrolujte si všetky zadané údaje, rozdelenia disku či určenie súborového systému. Potvrďte a znovu Vás systém informuje, že všetky dáta na vybranej partícií budú nenávratne zmazané. Ak súhlasíte, potvrdíte "Yes".

Suhrn nastaveni

upozornenie

Teraz nastáva kopírovanie súborov na disk a záverečné nastavenie zavádzača. Inštalátor mi automaticky spoznal iný systém v počítači. Viac v obrázkoch.

Copydata

Grub

Grub

A nasleduje záverečná potvrdzovacia akcia.

Koniec instalac...

Obsah softvéru a inštalácia sofvéru

Vývoj
  • WEB - Kimage, Klink, KXSLDbg
  • Ostatné - Aconadi Console, Cmake, Code::Block, Designer, Ligquist, sandbox

Vzdelávanie

• JAZYKY: KwordQuiz, KhangMan, Kanagram, Kiten, Klettres, Parley
  • MATEMATIKA: Kbrunch, Kalgebra. Kig, Kmplot
  • ROZNE: Marble, Kturtle, Kgeography, Step, Blinken, Ktouch
  • VEDA: Kalzium, Kstarts

Hry
  • Rôzne od kartových, akčných a 3D po stragegické či jednoduché ako varič čaju.

Grafika
  • Fontforge, Gimp, Kolourpaint, DjView3, DjView4, Okular, Gvienview, Xsane,

Internet
  • Avahi SSH Server Browser, Ahavi VNC Server Browser, Ktorrent, Agregator, gFTP,Zenmap, IceCat, Kopete, Kmail, Knode, Kppp, KRDC, Kget, Knetattach, umtsmon, Konqueror, WPA suplicant, administration, Xchat, Krfb

Multimedia
  • Audacious, Amarok. Aumix, Mixxx, Dragon, Kmix, Audacity, Ardour, K3b, kscd, Juk, streamtunner, KdeTV, VLC, Cinelerra, Kino,

Kancelária
  • OpenOffice.org balík, Xgnokii, Kontakt, Mozilla Thunderbird, Adresár

Ostatné
  • Rôzne nástroje pre sieťe, konzolové základné nástroje, applety...

Inštalácia nových balíčkov[/i]

emerge balík

Odinštalovanie balíka[/i]

emerge -C balík

Hľadanie balíka[/i]

emerge -s balík

Aktualizácia nastavení[/i]

env-update && source /etc/profile

Záver

Reštartom systému z Live CD sa nám zavedie grub s ponukou systémov na zavedenie. Štart systému je veľmi rýchly, svižný a celkovo sa samotný systém zdá byť skutočne stabilný. KDE 4 štartuje so zapnutými efektami, ktoré sa dajú ľahko vypnúť. Výborný "Starter", či príjemne upravená plocha sa stanú iste vašimi spoločníkmi v prípade, že tejto distribúcií dáte šancu. Myslím si, že Gentoo a z Gentoo vyvíjané distribúcie tu majú stále svoje miesto.
Close the Windows, Open Source

Re: Toorox, nie je wrestlingový bojovník 28.01.2010 06:29 #4103

• trkota
  • NEPRÍTOMNÝ
  • Nováčik
Vyzera celkom fajn, hodil som ho do virtualu... Mozno sa odhodlam rozbit si system a hodim tam treti k sedmičke a koale na odskusanie

Re: Toorox, nie je wrestlingový bojovník 28.01.2010 12:48 #4104

• TomasHanzel
  • NEPRÍTOMNÝ
  • Administrator
trkota napísal:
Vyzera celkom fajn, hodil som ho do virtualu... Mozno sa odhodlam rozbit si system a hodim tam treti k sedmičke a koale na odskusanie

Ja som ho veľmi rýchlo vymenil za svoj Slackware a OpenSUSE. Takže Gentoo vitaj späť.

Re:Toorox, nie je wrestlingový bojovník 28.01.2010 17:26 #4105

• xchg
  • NEPRÍTOMNÝ
  • Platinum Boarder
Dobre dobre. To si sa ako k nej dostal?

Inac, ak to pouziva kde4 pri instalacii a neda sa to zmenit tak na starsie pc to moc vhodne neni :/

Re:Toorox, nie je wrestlingový bojovník 28.01.2010 19:18 #4107

• TomasHanzel
  • NEPRÍTOMNÝ
  • Administrator
xchg napísal:
Dobre dobre. To si sa ako k nej dostal?

Inac, ak to pouziva kde4 pri instalacii a neda sa to zmenit tak na starsie pc to moc vhodne neni :/

No konečne aj s NiNu viete

Jednoducho, chcem hľadať rôzne dobre distribúcie, ktoré sú niečim zaujímavé. Nie len buntu, suse, atď.

No a k druhej veci, skúšal som, či minimálne požiadavky hovoria tiež za všetko. Ide i na slabšom hardvéri. Skutočne je veľmi dobrá.

Re:Toorox, nie je wrestlingový bojovník 29.01.2010 06:26 #4112

• trkota
  • NEPRÍTOMNÝ
  • Nováčik
keby som nahodou potreboval pomoc, tak sa mozem spytat priamo tu?

Re:Toorox, nie je wrestlingový bojovník 29.01.2010 12:38 #4113

• TomasHanzel
  • NEPRÍTOMNÝ
  • Administrator
trkota napísal:
keby som nahodou potreboval pomoc, tak sa mozem spytat priamo tu?

Isteže, môžeš aj v komentoch.

Re:Toorox, nie je wrestlingový bojovník 30.01.2010 17:29 #4122

• trkota
  • NEPRÍTOMNÝ
  • Nováčik
No tak davam teda svoje osobne zhrnutie po odskusani. Hardware rozpoznal skoro vsetok, aj moju starsiu ATI graficku kartu, okrem zvukovky - so zvukom som sa musel pohrat. Cakal som, ze bude rychly, no na Ubuntu 9.10 sa jednoducho nechyta. Mal sice predinstalovany Amarok a VLC no ani jedno nefungovalo a bolo to treba spravit. Dalsia vec co sa mi nepacila, ze nebolo na vyber prostredie GNOME, na ktore som zvyknuty (posledne KDE, ktore sa mi paci je 3.5 ). A nakoniec - dva krat mi Toorox zamrzol tak, ze som musel vyberat baterku z ntb - po tvrdom restarte mi ani nenabehol asus spashscreen, len cierna obrazovka a tam to skoncilo. A kedykolvek pocas prace mi robil taku vec, ze mi z nicoho nic zmizla mys (nefungoval ani tochpad).

Zhrnutie: ako na hlavnom systeme zostavam na Ubuntu 9.10 a idem skusat dalsie distribucie, tato ma neoslovila.
  • Strana:
  • 1
  • 2
Doba nahrávania stránky: 0.52 sekúnd
Navigácia Forum
Internetový portál pre užívateľov, fanúšikov, záujemcov operačného systému linux a voľne šíriteľného softvéru. Viac... | Podporte nas... | Reklama Partneri: www.megainzercia.eu
LinuxOn.sk IRC Buďte s nami aj na IRC. #linuxon@irc.freenode.net
Ako nato sa dočítate tu alebo použite IRCwebchat
 Hostia: 1294