Webchat IRC #linuxon
Streda, 8. február 2012 Meniny majú: Dnes: Zoja Zajtra: Zdenko
Slovak English French German Hungarian Italian Polish Russian Spanish

Veľkosť písma

Šírka

Nastavenia
Vitajte, návštevník
Užívateľské meno Heslo: Pamätať si ma

Linux v povedomí Slovákov - 1 časť
(1 prehliadajúci) (1) hosť
  • Strana:
  • 1
  • 2

TÉMA: Linux v povedomí Slovákov - 1 časť

Linux v povedomí Slovákov - 1 časť 16.11.2009 00:22 #2741

• TomasHanzel
  • NEPRÍTOMNÝ
  • Administrator
  • OpenSuSE + KDE 4,5, GNOME 3
** Diskusia k článku: Linux v povedomí Slovákov - 1 časť **

Už dlhé roky sa snaží Linux dostať do povedomia ľudí ako alternatíva, výrazne lacnejšia naproti konkurenčným operačným systémom.

Dekýš, 21.10.2003, www.zive.sk
Na Slovensku má takmer každá IT spoločnosť dodávajúca IT technológie pracovníka so znalosťou Linuxu

Kedy však dosiahol používateľnosť na Slovensku, nie je presne známe, pretože
Linux sa používal oveľa skôr, ako je v dnešnej podobe, v rôznych inštitúciách,.
Časy, keď k Linuxu mali prístup prevažne programátori, sú preč.

Teraz, v roku 2009, sa o Linuxe hovorí v časopisoch, na internete, dokonca aj v televízií.
O Linuxe dnes ľudia vedia.

Na webových stránkach na Slovensku sa čoraz častejšie zobrazujú nové mená distribúcií,
nové registrácie užívateľov. Koľko týchto je, nie je známe, no známe je to, že o Linuxe vie
veľa Slovákov. Hovoria o tom návštevnosti diskusných fór a Linuxových portálov.

Bohužiaľ, nie vždy to dopadne dobre, pretože svojim správaním často kazia dojem slušného fóra, ktoré má slúžiť práve im, či začiatočníkom. Svojimi urážkami, prehliadaním pravidiel diskusných fór a portálov, nesprávne zadanými otázkami, ktoré sa snažia užívatelia privodiť na správnu mieru. Aj tí však neraz sú na vine, no ukazovať prstom či už na ich aroganciu, neaktuálnosť si už nemôže dovoliť asi nik, pretože hneď sa všetko obráti proti nim. Neraz by som mohol poukázať na dôkazy.

Čo vlastne znamená to, čo píšem? Že Linuxových nadšencov pribúda. ČI už ide o ortodoxné tvrdé jadro, alebo dualOS systémy. No napriek tomu, že ich pribúda, ubúda odbornosť, ubúdajú tí, ktorí na začiatku presadzovania Linuxu na Slovensku stáli. Spomenúc od Ondreja Hučka, Tomáša Srnku, Miroslava Bendíka s výborným projektom LinuxOS.sk, cez rôzne firmy, zaoberajúce sa IT.

Ďaľšia organizácia, ktorú si dovolím spomenúť, je SKLUG, združenie podporujúce šírenie a výmenu informácií o operačnom systéme GNU/Linux a veciach súvisiacich. Napriek kritike LEN užívateľov, o (ne)aktivite tejto organizácií nedá nespomenúť, že najmä organizácia SKLUG priblížila konferenciami Linux a OpenSource.

Počet užívateľov Linux však vzrástol v roku 2009 aj vďaka Vám. Určite sa nájde mnoho užívateľov, ktorý Linux objavili len nedávno. Či už je to vďaka kamarátom, internetu, diskusnému fóru, predajni. Napriek drsnej kritike, ktorá tohoto človeka sprevádza mesiace vďaka svojmu správaniu, vystupovaniu na fórach, musím vyzdvyhnúť túto osobu ako jednú aktívnu personu, určite nie non-grata. Stanislav Hoferek. Možno nie je jeho práca taká, akou ju nazýva on sám, možno naozaj len "vyčačká" systém, na ktorom vlastne nič iné nespraví. Ale tým, že Linux aktívne nie len využíva, ale aj ho šíri, sa stáva osobou, ktorá sa stará o rozšírenie Linuxu. Nech už je reklama na Greenie akákoľvek, tak či onak reklama tu je. A aj zlá reklama je reklama.

Zrovna Stana Hofereka, ako jedného z ľudí, ktorí prednášali na linuxfestoch, som sa pýtal, aký je stav užívateľov Linuxu na prednáškach, či títo ľuďia prejavovali väčší záujem o témy, či sa zaujímali. "Všetko by bolo fajn, ale linuxfestov by sa mohlo zúčastniť viac nováčikov", ja dodám, že hlavne oni by sa dozvedeli mnoho užitočných rád a informácií.

Zatiaľ mi ostáva dúfať, že budúci rok 2010, bude aspoň raz tak štedrý na nových užívateľov Linuxu ako bol rok 2009 prevažnou zásluhou Cannonicalu, z fór zmizne arogancia, príde vzdelanosť, odbornosť, chuť pomáhať, no najmä trpezlivosť nováčikov, pretože najmä tí by mali vedieť, že my všetci, robíme túto "prácu" zdarma.
Close the Windows, Open Source

Re: Linux v povedomí Slovákov - 1 časť 16.11.2009 00:37 #2742

• michal6103
  • NEPRÍTOMNÝ
  • Nováčik
Nemalo by sa zabudnut na Tomasa Lehockeho(tomolc), ktory s bratrancom (samox86) a hrstkou ludi pripravil sest LinuxFestov a na Tomasa Meszarosa, ktory zorganizoval jediny mimobratislavsky LinuxFest.

Re: Linux v povedomí Slovákov - 1 časť 16.11.2009 01:11 #2744

• TomasHanzel
  • NEPRÍTOMNÝ
  • Administrator
michal6103 napísal:
Nemalo by sa zabudnut na Tomasa Lehockeho(tomolc), ktory s bratrancom (samox86) a hrstkou ludi pripravil sest LinuxFestov a na Tomasa Meszarosa, ktory zorganizoval jediny mimobratislavsky LinuxFest.

Ahoj, píšem ako autor článku.

Tomáš Lehocký (tomolc) - pripravuje, respektíve čakám na odpoveď ohľadom rozhovoru. Otázky poslané, čakám odpoveďe.

Bratranec samox86 - meno ani priezvisko mi nič nevraví , ťažko definovať o koho ide.

Tomáš Meszaros ...nemám čo povedať, nevylučujem, no vysoko pozitívne hodnotím že je záujem aj o iné miesta pre festy. Rád podporím. Možno sa skontaktujem, respektíve ak poskytne sám informácie, budem rád.
Posledná úprava: 16.11.2009 01:21 Napísal TomasHanzel.

Re: Linux v povedomí Slovákov - 1 časť 16.11.2009 02:19 #2749

• michal6103
  • NEPRÍTOMNÝ
  • Nováčik
Clanku ani tebe, ako autorovi, som nechcel nic vytknut. Velmi ocenujem spomenutie zasluh, len som chcel spomenut aj tychto par ludi.

Re: Linux v povedomí Slovákov - 1 časť 16.11.2009 03:08 #2752

• TomasHanzel
  • NEPRÍTOMNÝ
  • Administrator
Ahoj, nebral som to v žiadnom prípade ako vytknutie, skôr som chcel oznámiť, že so spomínanou jednou persónou sa rozhovor chystá.

Rovnako skôr som chcel vytknúť (ale zmazal som to) že nie vždy sú niektorý ľudia z organizácií na slovensku ochotný poskytnúť informácie konečnému užívateľovi či čitateľovi. Čo je smutné, ale žijeme ďaľej. Ak máš návrh na niektoré osobnosti zo Slvoenska, rád zi zistím informácie a oslovím ich.

Ďakujem.

Re:Linux v povedomí Slovákov - 1 časť 16.11.2009 10:36 #2753

• pejta
  • NEPRÍTOMNÝ
  • Senior Boarder
Linux sa dostáva do povedomia, len či to je skutočne dobré, si niesom istý. Možno sa mi to zdá, ale Linux sa čoraz viac snaží napodobniť Windows (vid (ne)dávnejšie klikačky Archu), atým že sa dostáva čoraz viac k ľudom, tak upadajú aj kvality mnohých fór, zabúda sa na funkcionalitu, prvoradý je vzhľad ... A úprimne povedané, je mi jedno kto čo používa a mnohým ľudom, ak sa ma spýtajú, tak odporučím win, keďže viem, že by sa po prvotnom nadšení z Linuxu, k nemu i tak vrátili.

Re:Linux v povedomí Slovákov - 1 časť 24.11.2009 01:41 #2930

• TomasHanzel
  • NEPRÍTOMNÝ
  • Administrator
pejta napísal:
Linux sa dostáva do povedomia, len či to je skutočne dobré, si niesom istý. Možno sa mi to zdá, ale Linux sa čoraz viac snaží napodobniť Windows (vid (ne)dávnejšie klikačky Archu), atým že sa dostáva čoraz viac k ľudom, tak upadajú aj kvality mnohých fór, zabúda sa na funkcionalitu, prvoradý je vzhľad ... A úprimne povedané, je mi jedno kto čo používa a mnohým ľudom, ak sa ma spýtajú, tak odporučím win, keďže viem, že by sa po prvotnom nadšení z Linuxu, k nemu i tak vrátili.

Nie som stotožnený s názorom, že by sa Linux snažil priblížiť k Windows, ale nepopieram, že grafickosť a kličkačky Linux čoraz viac nasadzuje do svojich distribúcií. Otvorene, veď práve tie dokážu užívateľa zaujať. Klikačky však v 21. storočí MUSIA mať miesto v Linuxovej distribúcií a je už len rozhodnutie užívateľa, či si nechá tie klikačky, alebo si dá iný WM. Tým, že viac ľudí má Linux je pravda, že fóra a portáli upadajú. Ale to je skôr o poriadku a zavedení pravidiel. A taktiež musím vyzdvihnúť hlavne prácu pánou z Novell, pretože s novým osuse si teda riadne spravili očko. No ale to idem mimo tému. Osobne by som bol rád, keby pribudlo viac ľudí pre ktorý môžu niečo ponúknuť a ešte viac takých, ktorí to žiadajú. Linux by záujmom úplne zmenil smer, napríklad lepšou podporou pre hw. Na druhej strane, v poslednej vete máš pravdu. Máš svoj názor a je opodstatnený. Prvotné nadšenie a potom späť Win.

Re:Linux v povedomí Slovákov - 1 časť 24.11.2009 18:09 #2940

• xchg
  • NEPRÍTOMNÝ
  • Platinum Boarder
Som za to aby sa linux šíril aj za cenu "zwindowsovenia" niektorých distribúcií. Zlepší sa tak množstvo kvalitného software a podpora hw. Vždy tu bude distribúcia pre tých newindowsákov, a keď nebude komunita ju vytvorí.
  • Strana:
  • 1
  • 2
Doba nahrávania stránky: 0.43 sekúnd
Navigácia Forum
Internetový portál pre užívateľov, fanúšikov, záujemcov operačného systému linux a voľne šíriteľného softvéru. Viac... | Podporte nas... | Reklama Partneri: www.megainzercia.eu
LinuxOn.sk IRC Buďte s nami aj na IRC. #linuxon@irc.freenode.net
Ako nato sa dočítate tu alebo použite IRCwebchat
 Hostia: 1364