2 TomasHanzel - Mam Gnome a grafika ATI 3470, v ubuntu som jej musel cez spravcu HW instalovat ovladac aby mi fungovaly efekty a podobne veci. Instalacia bola jednoducha, aj predtym, a aj som uz instaloval a nastavoval serverovu verziu, ale rozbehat to aby fungovaly zakladne veci je dost problematicke. chceloby to online riesit a nie takto cez spravy lebo na odpoved cakat je vela casu zabiteho. Pri tej instalacii je jasne ze si to vypita root heslo, ktore som zadal, a potom som si hned vytvoril svoj profil so svojim heslom /je rovnake ako rootovske/ ale aj tak mi nefunguje to sudo su, ale ako ste tu pisaly su a heslo uz funguje, prepne ma to na roota. ale i tak mi to nenainstaluje cez apt-get install veci ktore chcem, napriklad ten emerald, startupmanager a pod. spravil som apt-get update a aj updrade a nic stale to nejde.
_________________________________________________________________________________________
2 Yur4Y - ok ja som tu verziu jadra daval len tak, lebo viem ze ubuntu kazdu chvilku ma nove

. tie .deb baliky nejde instalovat tak ze na ne len 2x kliknem??? to musim pokazde cez #dpkg -i balik.deb ??? to je nejake cudne nie?
po zadani toho mi vypise toto:
book:/home/eric# dpkg -i google-chrome-stable_current_amd64.deb
dpkg: chyba pri spracovávaní google-chrome-stable_current_amd64.deb (--install):
nie je možné vstúpiť do archívu: Adresár alebo súbor neexistuje
Počas spracovania sa vyskytli chyby:
google-chrome-stable_current_amd64.deb
book:/home/eric#
subor google-chrome-stable_current_amd64.deb je umiestneny na pracovnej ploche.
_____________________________________________________________________________________
k tomu sudo su, ked to zadam vypise presne toto:
eric@book:~$ sudo su
We trust you have received the usual lecture from the local System
Administrator. It usually boils down to these three things:
#1) Respect the privacy of others.
#2) Think before you type.
#3) With great power comes great responsibility.
[sudo] password for eric:
eric is not in the sudoers file. This incident will be reported.
eric@book:~$
no neviem co s tym, heslo tam zadavam dobre, kedze mam pre roota a aj svoj ucet take iste (viem ze to nieje bezpecne, ale aby som si to zapametal. ked budem vediet v systeme lepsie pracovat zmenim ;|
v tom /etc/sudoers je zapisane toto:
# /etc/sudoers
#
# This file MUST be edited with the 'visudo' command as root.
#
# See the man page for details on how to write a sudoers file.
#
Defaults env_reset
# Host alias specification
# User alias specification
# Cmnd alias specification
# User privilege specification
root ALL=(ALL) ALL
# Uncomment to allow members of group sudo to not need a password
# (Note that later entries override this, so you might need to move
# it further down)
# %sudo ALL=NOPASSWD: ALL
__________________________________________________________________________________________
Este sa chcem spytat, ako vypnem to, ze mi vzdy otvara nove okno napriklad dam Pocitac to je prve okno, dam Systém súborov to je druhe okno ktore sa otvori nanovo, Home je trenite okno ktore sa zase otvori nanovo. nechcem aby sa to otvaralo kazde v novom okne ale v tom jednom len nech sa to preklikava.